Powered By Blogger

9 Mayıs 2009 Cumartesi

İPSİZ RECEP EMİCE/RECEP REİS-1-

İPSİZ RECEP EMİCE-RECEP REİS-1-
(İstiklâl Harbi Yıllarında(1919-1920) İstanbul'daki İngiliz/Yunan Destekli Rum Çetelerine Kök Söktüren Karadenizli Milis Kahraman)
Günümüzde "Ergenekon Terör Örgütü" veya "Türk Gladyosu" gibi isimlerle anılan "Darbeci çeteler"in marifetlerini okudukca, "çete" kavramından rahatsız olmaya başladık Hattâ kimileri tarafından Türkiye toprağımızın, Türk Vatanımızın " tamamının, metrekarenin tamamının çetelerle kaplı" olmasından hoşnutsuzluk duymaya başladık.Bazen yazılarımızda "cihangirane bir devlet çıkardık çetelerden" diye "çete"leri "tu kaka" etmeye çalıştık.
Halbuki kimi tarihçilerimizin de kabul edeceği üzre "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türk Çeteleri tarafından kurulmuştu."Karadeniz, Ege, Orta Anadolu'daki ve Türkiye'mizin diğer bölgelerindeki "Türk Çeteleri" başlığında toplayabileceğimiz "çeteler"in muazzam katkıları ile "Türk İstiklâl Harbi" kazanılmıştı. Tabii ki, "İstiklâl Harbi Yılları"ndaki "çeteler" ile şimdilerde çökertilen "çeteler" birbirlerinden tamamiyle farklı hususiyet, meziyet,fazilet ve misyonlara sahiptiler.Belki de, bu iki bölümlük yazımıza mevzuu teşlik eden "İ;
psiz Recep Emice-Recep Reis"in "Türk Çetesi" gibi,"ecnebÎ destekli çetelere, işgalci güçlere karşı savaşılmıştı, vatan kurtarılmıştı ve asla bütün bunlar "para karşılığı"nda, "mansıp karşılığı"nda da yapılmamıştı. Ve asla da "seçilmiş hükûmetleri devirmeci, darbeci" değillerdi."İstiklâl Harbi Yılları" "Türk Çeteleri" ve o "çetelerin reisleri", "zafer" ile birlikte ve "muntazam silahlI kuvvetlerin teşkili ile kenara çekilmeyi" bilmişlerdi ve çok "dramlar"da yaşamışlardı.
Asla günümüzdeki "şyetna üçgenleri/beşgenleri/altıgenleri vs."ndeki "çeteler" gibi değillerdi.
İşte Rizeli/Karadenizli "Türk Çete Reisi" "İpsiz Recep Emice/Recep Reis", ismini "Kadir İNANIR" ve TRT-1'deki 26 bölümlük "İpsiz Recep-Emice" dizisinden öğrendiğimiz bir "Türk Çete Reisi" idi.Kimbilir daha isimlerini hiç duymadığımız, bilmediğimiz "İstiklâl Harbi Yılları"nda "ecnebî destekli çetelere ve yedi düvel'e/yedi devlet'e" karşı mücadele etmiş nice "Türk Çete Reisleri "var.
1905 Batum doğumlu olan İpsiz Recep, babasının Batum'da banker olmasından tütün ticareti yapmasından dolayı babası ile birlikte 15-20 tonluk motoru ile bazen Batum'a, bazen de Sohum'a tütün getirir, yolcu taşırdı.Rusya'ya gider gelirdi. Babasının rahmetli olmasıyla aynı işi sürdürdü ve bazen de Rize'den meyve, sepze götürür, Batum'dan da tuzla şeker yüklenirdi.(1)"Mücadele safları"na katılışı, Batum'dan Rize'ye, "taka"sı ile yolcu taşımalarda, bilmeden "Rus destekli Ermeni çetecileri" taşıdığını sevenleri uyarınca, bir keresinde "taka"sına" binen "Rus destekli silahlı Ermeni çetecileri öldürmesi ile" olmuştur.(2) Ancak sonraki "mücadeleleri" tahmin edilenin ötesinde ve bir "Topal Osman", bir "Ali Şükrü Efendi" gibi akranı "Türk Çete Reisleri"nden farklı olarak, İstanbul'da, Sarıyer, Büyükdere, Tarabya(Boğaziçi) ve köyleri ile Şile, Kefken Adası, Karamürsel ve Karasu civarlarında geçmiş, bazen de "çetesine eleman devşirmek" için Rize-İstanbul hattında geçmiştir.Bu sebeple "İpsiz Recep Emice/Recep Reis", İstanbul'daki dönemin "süper devleti "İngiliz ve Yunan destekli Andon Çetesi, Andrika çetesi, Hristo çetesi,Anastas çetesi,Yani/Karayani çeteleri, Aleko çetesi gibi "Rum kopelleri"ne, "palikaryalara" karşı, akranı Korsan Murat Çetesi, Sağır Selahaddin Bey Çetesi gibi Karadenizli Türk Çeteleri ile mücadele etmiştir. (3) Gayeleri, "karılar gibi geride oturmaya gönülleri razı olmayışı..."(4) Bu mücadelelerini ise dönemin "Osmanlı Askerî Yetkilileri" ve "Osmanlı Devleti"nin "istihbarat" yetkilileri, "teşkilat", "teşkilat-ı mahsusa" yetkilileri ile irtibatlı bir şekilde yapmışlardır.(5)
Yine tahmin edilenin aksine "İpsiz" lakabı bir "hakaret" anlamında olmayıp; "Babası Hüseyin Emice'nin nazar sebebiyle oğullarını bir bir kaybetmesi sebebiyle Recb'ine ilgisiz görünmek için "Bizim İpsiz mi?" deyişinden;Recep Reis, elinde olanı dağıttığı için, belki de elinde en son kalan ipini de verdiği için adı, sıfatı, lakabı "İpsiz" e çıkmış, dünya malına değer vermeyişi...;asla serseri, berduş, sarhoş anlamında değil; emrimdeki çete elemanlarının ipten, kazıktan, darağacından kurtulmuş olanlardan oluştuğu"(6) için...
Hakkında 2009'da yazılan 2 romandan biri olan "Kurtuluş Savaşı'nda Cesur Bir Yürek:İPSİZ RECEP"(7) romanında, "İpsiz Recep "Emice"(8) romanı ile "MillÎ Mücadele'de Boğaziçi"(9) isimli araştırma eserinde ve de 2008'in son aylarında TRT-1'de yayınlanan 26 bölümlük "İpsiz Recep-Emice" dizi filminde, "görsel sunumlu "olarak "ne tür mücadele" ettiğini biliyoruz. Meselâ, zaman zaman izleme/seyretme gayretinde olduğum(çünkü bazen bulunduğum yerdeki TV arızalanıyordu)TRT-1'deki bölümleri izlerken tuttuğum notlar: "Karadenizdeki "Ermeni-Rum Çeteleri"ni asıl yönlendiren Patrikhane", "Çift Başlı Yılan"lar. Neredeyse iki dakika "tarihî arka plan"ın açıklanması...İngilizlerin zulmü...İpsiz Recep'in cesareti, aklını kullanması, tabut ile silah taşıması...(04.11.2008,Salı günkü bölümü)..."Rize'deki Rus işgali...Rus Donanması'nın üç gün süren muharebe...Of'un kadınlarının kahramanlıkları...Ruslar'ın 13 bin kayıp verişi.."Osmanlı'nın hükûmetinden değil amma milletinden korkulur" tesbitleri...(6.Bölüm, 11.11.2008, Salı günkü Bölümü) İpsiz Recep Reis'in, İngiliz İşgal Komutanı Benett'e, "-Seni Pisluk!" diye hitabı ve sürekli "İngiliz" yerine "-İnciluz!" demesi...(02.12.2008, salı günkü bölümü)
"İstiklâl Harbi Yılları"nın bitimi "İpsiz Recep Emice/Recep Reis"in "Muntazam Silahlı Kuvvetlere/Düzenli Ordu'ya katılışı..."Kocaeli 1. Taburu ünvanını alışları...Milis Yüzbaşılığı rütbesi verilişi...Ve Rizeli/Karadenizli Türk Çetesinin, İpsiz recep Emice/Recep Reis çetesinin, Kocaeli 1. Taburu namı ile 25 kişi ile Ankara'ya gelişi...Bando ile karşılanışları..."İstiklâl Harbi'nin Komutanı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından huzura kabul edilişleri...Kızılcık Köyü'nün kendilerine verilişi ancak İpsiz Recep Emice'nin sadece 6 dönümünü alıp geri kalanının halkı dağıtılması...İstiklâl Madalyası verilişi, maaş bağlanışı. Ancak İpsiz Recep Reis'in "Biz bu mücadeleyi madalya için yapmadık!" diyerek "madalyayı kabul etmeyişi...Maaşı da kabul etmeyişi ve yeni kurulan Tayyare Cemiyeti'ne(T.H.K.) bağışlaması...(10)

"Devrim Yılları...." Kimilerinin kabul ettiği üzre, "Fransa'nın 3. Cumhuriyeti'nin kuruluş yılları..." Karasu'ya dönüşü...Kabuğuna çekilişi...Ne siyasetle, ne de başka bir makamda gözünün olmayışı...Devlet'ten hiçbir beklentisinin olmayışı...Ankara'dan bir heyetin Karasu'ya gelişi...Ve İpsiz recep Emice/Recep Reis'in "heyet" e verdiği cevap:" Biz işimiz tamamladık efendiler. savaşta dik duran başımızı, siyasette eğmeyiz...Tilkinin pazarda işi yoktur" cevabı.(11) Mustafa Kemal Paşa, "Emice" diye hitap ediyor. Herhalde rahmetli babası "Hüseyin Emice"ye atfen...Ve suâl eyliyor Mustafa Kemal Paşa:"-Recep Reis, bir daha harp olursa ne kadar kuvvetle gelirsin?"
Recep Reis:"- Çetem dağıldı.Yanımda bir yeğenim var. Ne zaman emredersen, atım ve silahımı alır gelirim.", diye cevaplıyor.(12)
1928'de, "tifo"dan ölümü...66 yaşında iken..Karasu Ulu Camii yanındaki "Merkez Mezarlığa" defni. Kabri başına yapılan kitabede yazılanlar:" "Burada Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Milis Yüzbaşı Recep Reis (İpsiz Recep) yatmaktadır.(1862-1928) Ruhuna el Fatiha..."(13)(Devamı Var)

Hiç yorum yok: