Powered By Blogger

28 Ekim 2018 Pazar

DÜNYANIN İLK ve TEK BOZKURTLU KAL'ASI: ESENKALE KAL'ASI(*)

ORDU-ÜNYE'DE,
DÜNYANIN İLK ve TEK
BOZKURTLU KAL'ASI:
ESENKALE KAL'ASI (*)

“Dünyanın kurt görünümlü tek kalesi Ünye’de”
Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, Ünye Esenkale Kalesi’nin dünyada ilk ve tek kurt görünümlü kale olduğunu ifade etti.

Ünye Kalesi’nde insan siluetini andıran kayaların görüntüsünün ardından, şimdide ilçede kurt görünümlü kalenin keşfi yapıldı.
Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, gazetemiz muhabirine yaptığı özel açıklamada, Ünye'nin hilal şeklinde bir çok kaleyle çevrili olduğunu, bunun da turizm açısından iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Esenkale Kalesi'nin kurt görünümünü kendisinin keşfettiğini ifade den Adnan Sobi, “Turizm destinasyonu, turizm alanı, turizmde bir ürün açısından da Ünye turizmine artı bir değer kazandırdığımızı düşünüyoruz.” dedi.
-“Ünye kalelerle çevrili”-
Ünye'nin coğrafi ve şehir kimliğinin güçlü olduğunu ifade eden Sobi, “Ünye kaleler şehri ki; batı yakasından başladığımızda İkizce’de Gençağa Kalesi, üst tarafından Erenyurt Kalesi, Esenkale Kalesi, Ünye Kalesi, doğu yakasında Çıngırt Kalesi ve Bolaman Kalesi var. Baktığımızda Ünye ay şeklinde kalelerle çevrili bir yer. Bu da Ünye’nin hem coğrafi konumunun güçlülüğünü, hem de Ünye’ye bakarken güçlü bir şehir kimliğini de öne çıkarmış oluyor. O yüzden biz turizmciler doğaya zaman turizmsel bir materyal olarak bakıyoruz. Bunu doğa ile değerlendirme noktasında bakıyoruz.” dedi.
-“Dünyada kurt görünümlü ilk ve tek kale”-
Esenkale Mahallesi’ndeki kalenin kurt görünümünü kendisinin keşfettiğini ifade eden Sobi, şunları söyledi:
“Ünye’deki Esenkale Kalesi’nin kurt görünümlü kimliğinin keşfini ben yaptım. Çünkü kurt görünümünün olduğu açıdan çekilen fotoğrafı insanlara, hatta mahallenin büyüklerine gösterdiğimde 'Biz kaleyi hiç zaman bu şekilde görmedik' diyorlar. Bu hem bakış açısı ile hem de kişinin dünyası ve iş hacmi ile de alakalı. Bunu hem yeni keşfetmiş olduk, hem de iddiamızı sürdürüyoruz. Dünyada kurt görünümlü ilk ve tek kale Esenkale. Bunun değerlendirilmesi açısından, turizm destinasyonu, turizm alanı, turizmde bir ürün açısından da Ünye turizmine artı bir değer kazandırdığımızı düşünüyoruz.”
(*):Ünye KENT Haber,09.Ekim.2018,Salı
Terme,09.10.2018
İsmet GÜLTEKİN

Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci

Hiç yorum yok: