Powered By Blogger

28 Ekim 2018 Pazar

"SAMSUNLU" EDEBİYATÇIMIZ M. HALİSTİN KUKUL HOCA ve TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ(TYB) SAMSUN ŞUBESİ NİYE YOK!?

"SAMSUNLU" EDEBİYATÇIMIZ M.HALİSTİN KUKUL HOCA DA, M.E.B. TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDA. ..

Bu sene ki Eğitim-Öğretim Yılı birinci ve ikinci kademe sınıflarına ait "M.E.B. Türkçe Ders Kitapları "nı da, hemen hemen inceledim..
Alakalı başka bir yazımda da vurguladığım üzre; 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılına ait "MEB Ders Kitapları", "-Böyle muhtevalı ve al benisi, oku benisi ve 'görselliği' ile de,"proveke" edilmemesi için de hiçbir sebep yoktu!!!
Merhum "Sulta'nuş Şuara/Şairler Sultanı" Necip Fazıl KISAKÜREK'ler, Mustafa KUTLU'lar, Bahtiyar VAHAPZADE'ler, hattâ "Bayrak Şairi " miz merhum Ârif Nihat ASYA bile "Bayrak" şiiri ile 'MEB Ders Kitapları'nda lar..
Daha nice ismini zikredemediğimiz "mefkûre adamları", "mefkûre kadınları...."
"SAMSUNLU" M.Halistin KUKUL Hoca da...
Aslen Trabzon-Beşikdüzülü olan fakat senelerdir "Samsun " da ikamet eden "Samsunlu" Edebiyatçı - Yazar ve "mefkûre adamı" M.Halistin KUKUL Hoca da, "MEB Türkçe Ders Kitapları'nda. .
"Türkçe'nin Güzelliği" başlıklı yazısı ile "MEBTürkçe 8 Ders Kitabı"ndaki 'yeri'ni aldı...
Kim bilir, belki de "MEB Lise Edebiyat Ders Kitapları'nda ki 'yeri' ni de aldı!?
"Tetkik"edemediğimizden, bilemiyoruz...

"TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ SAMSUN ŞUBESİ", NİYE YOK?!
Esasında "Yazarak Düşünme Metodu"n u tatbik etmeye gayret eden biri olarak; bu yazımı yazmamın bir başka sebebi de, yukarıdaki suâli hatırlatabilmektir de.
Seneler önce,"Samsunlu Edebiyatçılar"ımızdan Baha Rahmi ÖZEN ' in, bendenize "Türkiye Yazarlar Birliği Samsun Şube Başkanlığı" da yaptığına dair "bir-iki cümle birşeyler" dediğini de hatırlıyorum...
Yine "Samsunlu Edebiyatçılar"ımızın bazılarının ise "Türkiye Yazarlar Birliği Üyesi" olduklarını da biliyorum...
Bu günlerde, neredeyse 42.yaşını idrak eden "Türkiye Yazarlar Birliği'nin Şubesinin olmadığı şehirler, edebî nokta-i nazar itibari ile de büyük edebî zararda olan şehirlerimizdir de..."
Üstelik "bir şehirde edebiyatçılar varsa", kuvvetle muhtemel o şehirde "Türkiye Yazarlar Birliği'nin de Şubesi vardır..."
Hatırlıyorum da, iştirak etmek nasip olmasa da,Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesi, haftada iki defa biraraya geliyorlardı. ..
"Edebiyat" mefhumundaki "Edeb"i n atıldığı; "Edebiyat"a "Yazın"; "Edebî"ye, "Yazınsal" denildiği ne "vetire"lerden, ne "süreç"lerden geçtik...

2018 Türkiye'sinde bile "-sel"li, "-sal"l ı ne "sözcük"ler yazılıyor, ne "tümce"ler kuruluyor!!!
Herşeye rağmen "Edebiyat Bayrakları" da dalgalanmaya devam etmeli vesselâm.

Terme, 06.10.2018
İsmet GÜLTEKİN
metgultekin@hotmail.com 
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci

Hiç yorum yok: