Powered By Blogger

13 Kasım 2019 Çarşamba

CEVİZLİ MACUN, CEVİZLİ MACUN HELVA veya PERŞEMBE HELVASI

CEVİZLİ MACUN, CEVİZLİ MACUN HELVA
veya
PERŞEMBE HELVASI


“İklimler değişti…”

Son senelerde en fazla duyduğumuz cümlelerden biri.

Mütehassızlar bile ‘Türkiye’miz Umumiyeti’nde ve ‘Karadeniz Bölgemiz’de de, görülen “mevsim sayıları”nın, “üçe”, hattâ neredeyse “ikiye” düşeceğini de ifâde ediyorlar.

Son günlerde, neredeyse “Kış Mevsimi”ne ramak kalırken bile, âdeta “Pastırma Sıcakları”nı yaşıyoruz.

Hele, bu sene, “-İşte, Haziran 2020 geldi”, dediğim çok sayıda oldu.

CEVİZLİ MACUN


Geçenlerde, “Anıt Ağaçlar”ın, “Abide Ağaçlar”ın ‘yaşları nasıl tesbit ediliyor?”, diye ‘ders esnası’nda meraklandım.

Öğrencime, bu mevzûda bildiğim ve hepimizin de bildiği;”kesilen ağacın kütüğünde meydana gelen her bir halka, o ağacın yaşını da verir” malumatını paylaştım.

Ya “kesilmemiş ağaçların yaşı”nı ise ‘nasıl tesbit edecektik?’

Üstelik, havasını teneffüs ettiğimiz, suyunu içtiğimiz ve ekmeğini de yediğimiz “Horasan Alperenleri Toprağı Terme”mizdeki, ‘gecikmeli restorasyonu” devam eden “Terme Tarihî Pazar Camiî” avlusundaki “Koca Çınar”ın gölgesi altında oturamayalı da, neredeyse seneler oldu.

“350 Yaşındaki Anıt Ağaçı”mız…

Aradan bir “on sene” geçtiğini kabul edersek, 2019’da, 360 yaşındaki ‘Terme Anıt Ağaç”ımız, “Terme Çınar Ağaç”ımız…

“Yaşını nasıl tesbit etmişlerdi?”

Meşhur “arama motoru” ‘google’ya yazdığımızda, “devâsa malumatlar”la karşılaştım.

“Ağaçların yaşlarını tesbit etmek” bile, yine “Amerikalılar” tarafından, bir “ilim disiplini” olarak da isimlendirilmiş:”Dendrokronoloji..”

Sadece “kesilmemiş ağacın yaşını tesbit ilmi” değil; yaşadığı tesirler de, bütün ayrıntılarına kadar inceleyen bir “ilim disiplini…”

“Artım Burgusu Metodu” vesaire..

Şunu demeye getirmeye gayret ediyorum: “Doğduğumuz topraklar”ın her güzelliğine, elin “Amerikalısı”ndan daha şuurlu alaka ve yakînlik gösterebilmek elzem…


Hem de “ayrıntısının ayrıntısının ayrıntısına kadar…”

En azından; “karanlığa küfredeceğine, bir mum da sen yak” misali, ‘bir yerden başlamak’ da ehemmiyetli.

Ve kezâlik, hepimiz çocukluğumuzda ve yetişkin olduğumuz hâlde, hâlen bile, “Pazar yerleri”nde, ‘alışveriş yerleri araları”nda, bir tabla üzerinde satılan “cevizli macun”lardan yemişizdir.

Hele, “macun” deyince, şahsen aklıma, kış mevsiminde, tahta camlı pencereli evimizin, cam kenarlarını, soğuk geçmesin diye, kahverenkli ‘cam macunları’ ile de kapladığımız günler de aklıma geliyor.

Velâkin, “Kış Mevsimi”ne sayılı günler kaldığı, bu günlerde, “Çarşamba”mızın “Çarşamba günü kurulan Pazar yeri”nin birinde, satış mağazaları önünde, “cevizli macun” satandan, iki Türk Liraya, bir dilim “cevizli macun” alıp yedim.


Bazen de, “cevizli macun yeme geleneğimi”, “Şehr-i Terme”mizde de sürdürdüğümü de hatırlıyorum.

Velâkin, “cevizli macun”un ‘ayrıntıları’nı öğrenmeye gayret ettiğimde ise,-elbette ki teknolojik kolaylıklar-, şaşırtıcı malumatlarla,şaşırtıcı bilgilerle de karşılaştım.

Öyle, sadece bir “cevizli macun” değilmiş yediğimiz.

Medeniyetimizin, ‘yöre kültürümüz”ün ehemmiyetli “mutfak ürünü”, “tatlı ürünü” imiş ve sıhhatimize de çok faydaları varmış.

CEVİZLİ MACUN HELVA-PERŞEMBE HELVASI

Sizler de, hem çocukluğunuzda, hem de günümüzde, “Kış Mevsimi”nde çokca tüketilen “cevizli macun”lardan, “cevizli macun helva”lardan, daha doğru bir târif ile de “Perşembe Helvası”ndan yemişsinizdir, yiyorsunuzdur.

“Manisa’nın Mesir Macunu, Osmanlı Macunu neyse, bilhassa Ordu ve Samsun yöresinin “Cevizli Macunu”, “Cevizli Macun Helvası” da odur”, deniliyor.


Bir asra aşan süredir “tatlı ürünü” olarak tüketilen bu macunun “Patenti” ise Ordu vilâyeti Perşembe ilçesine ait olduğundan; “Perşembe Helvası” olarak da biliniyor.

“Şehr-i Terme”mizde, “Hapanaltı Pazar Yeri”nde, belki de bir camcı dükkanın önünde, “Pazartesi ve Cuma Günleri”; “Çarşamba” da ise “Çarşamba günleri bazı işyeri önleri”nde, bir masa üzerinde, “Cevizli Macun”, “Cevizli Macun Helva”, “Perşembe Helvası” ‘tatlsı’ satıcısı ile önümüzdeki “Pazar Yeri Günleri”nde, çokca karşılaşacaksınız…

CEVİZLİ MACUN HELVA-PERŞEMBE HELVASI ve SIHHATE FAYDALARI

Evlerde, elde , şeker-ceviz-çöven kökü gibi malzemelerden, üç saate yakın sürede yapılan, soğutulan “cevizli macun helva”nın, “Perşembe helvası”nın sıhhatimize, sağlığımıza faydaları:

1-   İnsanı tok tutar.
2-   Yiyen üşümez. Vücudu sıcak tutar.
3-   Mide rahatsızlıklarına birebir.
4-   Karaciğer dostu.
5-   Çöven-Meyan kökü, astıma da iyi gelir.
6-   Enfeksiyon hastalıklarına şifa.
7-   Kalp-damar hastalıklarına şifa.
8-   Bebek emziren annelere, sporculara, büyük enerji deposu.(*)


ELHASIL:

“Kış Mevsimi”nin yaklaştığı günlerde, “Kış Mevsimi”nde, hattâ esasında “her mevsimde”, “Yaz Mevsimi”nde bile, şehirlerin “Alışveriş Günleri”nde, “Pazaryeri Günleri”nde, ‘kapalı mekânlar’da değil; “işyeri önleri”nde, “dört ayaklı”lar üzerinde satılan “cevizli macun”ların;”cevizli macun helvalar”ın ‘anavatanı” ise Ordu-Perşembe…

Bu sebeple, “Perşembe Helvası” da deniliyor…

“Tatlı” tüketiminde, kahvaltılarda tüketiliyor…

Ekseriyetle atadan-babadan  münasebeti ile öğrenilen ve evlerde yapılan “cevizli macun helvaları”, “Perşembe Helvaları”nı yapanların sayısı da azaldığı ifade ediliyor..

Bilhassa “Kış Mevsimi”nde, “Üşüyorum” yerine “Üşümüyorum” demek için de, çokca “Cevizli Macun Helva”lar, “Perşembe Helvaları” tüketmeliyiz de…

Terme,13 Kasım 2019
İsmet GÜLTEKİN
Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci

Dip Not:


(*): “Kışın Vücudu Sıcak Tutuyor”, haberler.com,10.01.2017

Hiç yorum yok: