Powered By Blogger

22 Kasım 2008 Cumartesi

3.Yazı Dizisi: "ERGENEKON TARTIŞMALARI" ve "SOLCULAR"-2

MEMLEKET/İsmet GÜLTEKİN
İsmet_gultekin@mynet.com/metgultekin@hotmail.com

3. YAZI DİZİSİ

“ERGENEKON TARTIŞMALARI” ve “SOLCULAR”-2
(Solcuları Anlama Cehdi)

“CHP SOLU”NUN BAKIŞI

“Türkiye Medyası”nda, zaman zaman bazı “solcu kalemler” ve “solcu entelektüel”lerin “nakarat” gibi, “tekerleme” gibi “seslendirdiği”; “Baykal’lı CHP’nin sol olmadığı”ndan dem vuruyorlar. ‘CHP ise sol değil. Zaten sol derken, onu hiç kastetmiyorum…AB’ye karşı tutum alıyorlar.Açıkca darbeye karşı çıkışların tarafında değil…”(1)”Baykal’lı CHP’yi, “sistemin ön-örgütü”, “statükocu”, “devlet merkezli siyaset yapan”, “devletçi sol” olarak değerlendirenler de var. Hatta “liberal cenah”tan diyebileceğimiz şahıslar bile “İtiraf edeyim, uzun zaman ben de CHP hakkında “sol değildir” diye düşündüğünü fakat “yanıldığını düşünmeye başladığını” ifade edip; “CHP mevcut haliyle hem bir “siyasî partidir”, hem de “sol bir partidir.”(2) “düşünce/fikir çizgisi”ne gelenler de oldu.
Ancak “sol’un tarihi”ni, “mufassal/özet olarak” hatırladığımızda, “CHP Sol’u da dahil “solcular”ın aslında “darbeler” ve “darbeciler “ konusunda “mış gibi”, “Darbe(ci)lere karşıymış gibi” yaptıklarına da ‘şahid’ olabiliyoruz. Kaldı ki “sol entelektüeller” bile “iyi darbe, kötü darbe” ayırımı yapmaktadırlar. “Darbe çağrısını 27 Mayıs’ta(1960) CHP yaptı. Bugün de yine aynı zihniyet, aynı çağrıları, (“darbe çağrıları”) yapıyor….CHP, 27 Mayıs’ın azmettiricisi oldu. CHP zihniyeti ile darbe geleneği arasında bir bağlantı var. Çünkü seçimlerle iktidar olamayacağını gördü….Sol entelektüeller 12 Eylül’de (1980) kendileri de zarar görünce darbelere farklı bakmaya başladılar…”(3)
Bu sebepten de olsa gerek, rahmetli Hüseyin Nihal ATSIZ’ın oğlu Yağmur, bir makalesinin son cümlesini şöyle bitiriyordu: “Gidinin cunta kadem bûsları…(Anlamı: Gidinin cunta/darbe postalı yalayıcıları…)(4)
“Ergenekon Operayonları”nda, “Ergenekon Süreci”nde ve “Ergenekon Davası” günlerinde de gördük ki; “Baykal’lı CHP Sol’u”,”Ergenekon’un gönüllü avukatlığı”na soyundu. “CHP Sol’u”, niye “Ergenekoncuların avukatı oldu?”, diye suâl eylediğimizde; çünkü “illegal oluşumlar CHP Sol’unun yardımcı unsurları idiler. ‘Yani tabiri caizse “Ergenekon tuğlaları çekildi, CHP Sol’u göründü…”(5)
“Baykal’lı CHP Sol’u”, zaman zaman “muhalefeti sindirme aracı olarak kullanıldığını” vurgulasa da, “legaliyeti”, “meşruiyeti”, “hukukîliği”, hatta “siyasî kurumları bile reddeden” “Ergenekon Zihniyeti”ne, “Ergenekonculara” sahip çıkması sonrası, “Ergenekon avukatlığını yapmış olmasının “CHP Sol’unun oylarını %2(yüzde iki) puan oranın da arttırdığı bile “seçim anketi araştırıcıları” tarafından dillendirildi. (6)
“Ergenekon Süreci”nin “61. Hükûmet” “siyasî iradesi”nin kendi “derin devletini inşası” , “darbe bahaneli zulüm” olarak da değerlendiren “Baykal’lı CHP Sol’u”, aylar sonra “ilk defa”, “Ergenekon Süreci” için; “Bu bir çete davası.. Türkiye’nin çok yakından bildiği ve maalesef yeterince soruşturulmamıştır”(7) yorumunu da yapmıştı.
“Silivri” de “tutuklu ve tutuksuz sanıklar”ın “ifade verme süreci” ile devam eden “Ergenekon Süreci”nde, 12.Kasım.2008 tarihi itibari ile, “Baykal’lı CHP Sol’u”nun “son bakışı” ise şöyle:” Bu davada(Ergenekon Davası İ.G.) yapılan yanlışlıkları görüp buna seyirci kalmak gerçekten çok acı bir olay. Çok trajik olaylar yaşanıyor. Büyük üzüntü içerisindeyim. Böyle bir davanın gözlerimizin önünde gerçekleştiğini bilmek, yanlışlıkları görüp seyirci kalmak zorunluluğunda olmak gerçekten çok acı bir olaydır.”
“Baykal’lı CHP Sol’u”, “Ergenekon Davası”nda “hukuk skandalları” yaşandığını belirtirken, Meclis’teki kürsüsünde de Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un Ergenekon Davasına müdahale et çağrısında da bulundu. (8)
Dip Notlar:
1): Neşe DÜZEL’in Nabi YAĞCı ile yaptığı ropörtaj, Taraf Gazetesi, 01. Temmuz. 2008
2): Mustafa ERDOĞAN, “CHP tabiî ki bir siyasî partidir”, Star Gazetesi, 25.09.2008
3): “Celal Bayar’ın torunu(Emine Gürsoy) ile ropörtaj”, Star Gazetesi, “Açık Görüş “ Eki, 21.Eylül.2008
4): Yağmur ATSIZ, “Kavram aşûreperestliği”, Star Gazetesi, 31.08.2008
5): Mustafa KARALİOĞLU, “Avukatın Çıkmazı”, Star Gazetesi, 02.Eylül.2008
6): Neşe DÜZEL’in A-G’nin Sahibi Adil Gür ile ropörtajı, Taraf Gazetesi, 15.Eylül.2008
7): Zaman Gazetesi, 06.Eylül.2008, s.14
8): Yeni Şafak Gazetesi, 12.11.2008

Hiç yorum yok: