Powered By Blogger

22 Kasım 2008 Cumartesi

3.Yazı Dizisi: "ERGENEKON TARTIŞMALARI" ve "SOLCULAR"-3

MEMLEKET/İsmet GÜLTEKİN
İsmet_gultekin@mynet.com/metgultekin@hotmailo.com

3.YAZI DİZİSİ:

“ERGENEKON TARTIŞMALARI” ve “SOLCULAR”-3
(Solcuları Anlama Cehdi)

“ERGENEKON ÜSSÜ”, “AKREDİTE CUMHURİYET GAZETESİ SOLCULARI”NIN/ KEMALİST-ELİTİST-DEVLETÇİ SOL’UN BAKIŞI
“Akredite Cumhuriyet Gazetesi”ni belki de şöyle tanımlayabiliriz: Türkiye’nin en eski/80 yıllık ve en pahalı gazetesi. Belki de “fikir”, “düşünce” ve “saf” değiştirmede, “Türk Basın Tarihi”nin “en fırıldak/en dönek” gazetesi.(1)
Başka tanımlar da getirebiliriz:”Devletle işbirliği yapan muhbirlerin gazetesi…Devletin bir yapılanması içinde olan Ulusalcı, Milliyetçi, devletçi gazete…Türkiye’de “devlet biziz” diyen “resmî ideoloji”nin gazetesi…(2)
Bazı ilavelerini “İHLAS Holding A.Ş.”de basıldığı; “Gülen Hareketi”ne yakınlığı ile bilinen “TİMAŞ”ın bile “kitap eki”ne reklâm vermekten imtina etmediği bir gazete de aynı zamanda.
Böyle bir “Cumhuriyet Gazetesi”, Haziran 2007’de alevlenmeye başlayan “Ergenekon Tartışmaları”na ve “Ergenekon İddianameleri”ne, tıpkı bir “Doğan Medya Grubu”nun da yaptığı üzre, “sessiz”, “yok farzeden” bir “anlayışı” sergilediler.”Demokrasi düşmanı cinayet şebekelerini, Ergenekon Operasyonu’nun ABD ve AKP’nin operasyonları olduğu “gerekçesiyle” de olsa /olsa gerekir, “karşı” çıkmadılar. “61. Hükûmet”in “siyasî iradesi”nin ekmeğine yağ sürme pozısyonuna düşmek istemeyişleri, daha açıkcası “Ergenekon Tartışmaları”nda “AKP’li görünmek istemediler…”(3)
Tıpkı “İslamî Camia’daki Yolsuzluklar” veya daha özelinde “Deniz Feneri Yolsuzluğu”nda bazı (hadi diyelim) “Sağcılar”ın yaptığı gibi yaptılar: “Sulandırdılar…Kararttılar…Karşı çıktılar…”Hatta gazetelerinin “Ergenekoncular tarafından bombalanması” gibi “çok ciddî” bir ihtimali bile uzun süre “görmezlikten” geldiler. Tâ ki 03. Ağustos 2008’de, “Cumhuriyet Gazetesi”ni “Ergenekoncular Bombalamış Olabilirler” demeye getirinceye kadar.(4)
Ve bu tarihten sonraları “köşe yazarları” “Ergenekon Tartışmaları”na “katkı” yapmaya başladılar da, diyebiliriz.
“Ali SİRMEN” gibi “köşe yazarları”, “Sol ve Ergenekon” başlıklı yazılarında, AKP’yi destekleyen “liberal sol’a/solcu liberallere” eleştiri” getirirken; “Sol’da olanlar ‘Türkiye’de de, başka ülkelerde , kaynağını NATO’dan almış olan Gladio tipi gizli ve kirli örgütlerin, afişe hedeflerinin ardındaki hedeflerinin sol” olduğunu belirtirlerken; “Ergenekon Süreci”ni desteklemenin de, “…tarikatçı, şeriat iktidarının işine yarayacağını” da vurgulamak istediler.(5)
Hülasa, “Kemalist/elitist/devletçi”, “illegalite” çağrıştırıcısı “akredite Cumhuriyet Gazetesi solcuları” da, net olarak ifade edersek; sadece AKP karşıtlığı yapma uğruna, ‘Ergenekon Süreci’ne karşı çıktılar.Ve 20 Ekim 2008’de Silivri’de başlayan “Ergenekon Davası”nda da “aynı zihniyetlerini” sürdürüyorlar. Ancak, “ana akım medyası” gibi ”Ergenekoncu Zihniyeti” “görmezlikten gelen”, Türkiye’nin en eski gazetesi “akredite Cumhuriyet”; “Ergenekon Davası”na “müdahil” de oldu. Nereden nereye…Ve çoğu “akredite Cumhuriyet Gazetesi” ‘köşe yazarları” ve tabiî “tutuksuz Ergenekon sanığı” İS’ de, “Pencere”sinde, neredeyse “savunmaları”nı neşretmeye başladı bile. (6)
Dip Notlar:
1): Anadolu’da VAKİT Gazetesi, 08. Temmuz. 2008
2): Aksiyon Dergisi, 25 Ağustos 2008, s.14,15, 16
3): Sungur SAVLAN, “Sol’un Ergenekon Haritası”, Radikal 2, 03 Ağustos 2008
4) Alper GÖRMÜŞ, Taraf Gazetesi, 05 Ağustos 2008
5): Ali SİRMEN, “Sol ve Ergenekon”, Cumhuriyet Gazetesi, 23 Ağustos 2008
6): İlhan Selçuk, “Üç Bombacıyı Nereden Bulayım?”, Pencere Köşesi, Cumhuriyet Gazetesi, 23.Ekim.2008

Hiç yorum yok: