Powered By Blogger

22 Kasım 2008 Cumartesi

3.Yazı Dizisi:"ERGENEKON TARTIŞMALARI" ve "SOLCULAR"-8

Memleket/İsmet GÜLTEKİN
ismet_gultekin@mynet.com; metgultekin@hotmail.com
3.Yazı Dizisi
"Ergenekon Tartışmaları" ve "Solcular"-8
(Solcuları Anlama Cehdi)

"ÖDP SOL'U"NUN BAKIŞI
Türkiye'mizin "Özgürlük ve Dayanışma Partisi"(ÖDP)'li 'tek belediye' olan "Hopa Belediyesi"ni ve Hopa'yı ziyaret eden ÇALIŞLAR, "ÖDP Sol'unun "Ergenekonculara Bakışı"nı şöyle izah ediyor:"...Solcuların kafası karışık.Her yerde olduğu gibi AKP'ye olan kızgınlıkları nedeniyle Ergenekon Operasyonlarına mesafeli davranıyorlar.'- Bu işin arkasında ABD var. Kenan EVREN'den hesap sorsunlar bakalım', diyerek 'tereddütlü' bir tutum gösteriyorlar. Tabiî bu nedenle de biraz ne yapacaklarını bilemez haldeler."(1)
Genel Başkanları ", 'Ekonomist' 'Ufuk URAS' ile de "özdeşleşen" "Özgürlük ve Dayanışma Partisi"(ÖDP), Parlamentoda darbe girişimlerinin ve darbelerin araştırılması için bir "Meclis Araştırma Komisyonu" kurulması için 'önerge' de verdi. 20 DTP'li Milletvekilinin de imzaladığı böyle bir girişime TBMM çatısındaki milletvekillerinin niye daha çok oranda destek vermediklerini URAS;"...AKP'nin faydacı yaklaşımı...Erbakan'ın Susurluk dönemindeki 'faso fiso' zihniyeti...AKP'nin düzen partisi olması.(NOT: 'Nizam Partisi'demiyor.İ.G.)CHP'nin ise zaten Ergenekon ve 12 Eylül avukatlığına soyunmuş olması.(2) şeklinde izah ediyor.
URAS, "Ergenekon Süreci"ni, "Bu Türkiye'deki vesayet rejiminden kurtulmak için bir fırsat. Biz ne kadar zorlar ve bu meseleyi kitleselleştirirsek, o ölçüde başarı sağlanabilir. Türkiye'nin tarihî boyunca karşımıza çıkmış bir devrim bu. Anayasa Mahkemesi üyelerinin Ergenekon davasının sonuçlanmasından rahatsızlık duyacaklarını varsaymak anlamlı değil. Mesele şu; paşalar düzeninden hukuk düzenine geçebilecek miyiz?"(3)
"Ergenekon Süreci"nin "vesayet rejimi"nden ve "kontrgerillanın tasfiyesi ile " sonuçlanabilir mi?" suâline ise "ÖDP'nin Genel Başkanı Ufuk URAS; 'Hayır, bu kendiliğinden olmaz...AKP neo-liberal politikaların koçbaşı"(4) diye cevaplıyor.
"ÖDP Sol'u"nun 'lideri' URAS, "Kasaba solculukla burnumuzun dibini bile göremez hâle gelebiliriz" uyarısı ile "Darbe girişimleri ile kontrgerilla faaliyetleri arasındaki bağ ortada...Maocu baş düşman analiziyle, "esas düşman bu" deyip, "her bir tarafta zaten neo-liberalizmi savunuyor" sonucuna vardığımızda,"12 Eylül öncesi de, sonrası da kapitalisttir. Arada fark yoktur gibi 'Weiman Cumhuriyet'de, Hitler faşizmi de kapitalistti'demenin 'yersiz' olduğu kanaatinde.(5)
'Ergenekon Tartışmaları'nda ve 'Ergenekon Süreci'nde solcuların 'kafalarının cacık olmuş durumunda ve 'mecalsiz' olduklarını belirten "ÖDP Solu Lideri" URAS; 'Ergenekon Süreci'ne bigane/ilgisiz kalınamayacağını vurgulayarak; 'Kendisine sol diyenlerin darbe yanlısı olacağına inanmak mümkün değil. İsveç Sol Partisi'nin Uluslararası İlişkiler Sorumlusu;" Teknede şeytan varsa, sahilden ona bağırmak olmaz. Tekneye binmeye mecbursun. Ya sen şeytanı alt edersin, ya o seni...' Bu solun kitleselleşmesi açısından önemli. Devrimcilik oyun bozmaktır. Biz bu oyunu bozacağız."(6)
"ÖDP Kurucuları"ndan FORTA ise " Ergenekon Tartışmaları" ve yaşanılan "Ergenekon Süreci"ni 'ciddî bakışlar" serdetiyor. "Ergenekon Süreci"nin 'Solcu Camia'da 'ciddî bir ayrışma' ve 'yarılmalara' sebep olduğunu belirten FORTA; "Ergenekon Süreci"nin "Büyük demokrasi hamlesi
, kontrgerillayı yeniden soluyor" olarak değerlendirmiyor. FORTA, yaşanılan 'Ergenekon Süreci'nin 'Türkiye'de egemen olmaya çalışan iki gücün kavgası olarak görünüm var. Ama buradan yola çıkarak Ergenekon önemsiz bir vakıadır. , demiyorum. Çok önemli bir vakıa...Gözaltılar, Kuvvet Komutanlığı yapmış adamlara kadar uzanmışken; operasyonun Türkiye'de bir daha askerî darbe planlarının rahatlıkla yapılamayacağı bir ortam yarattığı da ortada. Belki de 'domino dizisi' böyle devrilmeye başlayacak. Ama baktığınızda, ortada ciddî bir halk talebi ya da demokratikleşme konusunda siyasî iradenin 'oluşturduğu' bir temizlik olarak görünmüyor. "(7)
"Daha çok , ciddî bir iktidar kavgası bu" tesbitini yapan FORTA; "...AKP, 1970'ler, 1980'lerin gizli örgütleri gibi bir parti yapısı var...Türkiye'deki mevcut seçim sistemi de, barajlar da, seçilmişlerin demokratik anlamda içe sinen seçilmişler olduğunu söylemeyi zorlaştırıyor...Millî irade diye ifade edilen şey Türkiye sağının yıllardır oy çoğunluğuna dayanan demokrasi zihniyeti...Ben Ergenekon'u, darbeyi eleştirirken, AKP'li olmak gibi bir kompleks duymuyorum. AKP'yi de benzer temelde eleştirebileceğim şeyler var çünkü. Önemli olan bunları siyasal bir program etrafında yapıp, özgüvenle siyasî arenada yer almak. Başka türlü bir bakış açısı bana yakın gelmiyor...Halkın, siyasetle ilgilenen bir sürü insanın, hemen hiçbir şey bilmediği, sızdırıldığı kadarını bildiği bir kavga bu...Bu biraz Aydınlık gazetesinin 70'lerde oynadığı rolü hatırlatıyor. Orada da boyuna kontrgerilla haberleri sızdırılır, yayımlanırdı. Aslında bunların çoğu da doğruydu. Ama hangi tarafın manipüle ettiğini kestiremezsin....Ulusalcı saiklerle hareket edenlerin gücünün kırılması gerektiği gibi de bir tablo çıkıyor ortaya...Uluslararası düzeyde Türkiye'ye biçilen rol, bir 'muz cumhuriyeti' rolü değil, fakat Türkiye'deki devlet de 1945 NATO sürecinden bugüne dünyada egemen olana kafa tutabilmiş bir devlet değil. 12 Mart ve 12 Eylül de de böyle...'Ergenekon Süreci'nin 'hakemi','Uluslararası konjonktür...'Bu nedenle ben bunu(Ergenekon Davasını İ.G.) bir kontrgerilla tasfiyesi olarak göremiyorum..." (8)
Dip Notlar:
1): Oral ÇALIŞLAR, "Solcuların kafası her yerde karışık!..", Radikal Gazetesi, 13. Temmuz. 2008
2): Murat ÇELİKCAN'ın 'Mesele Paşalar Düzeninden 'Hukuk' Düzenine Geçip Geçmeyeceğimiz', Yeni AKTÜEL Dergisi, 2008
3): ÇELİKCAN'ın adı geçen ropörtajı...
4): ÇELİKCAN'ın adı geçen ropörtajı...
5): ÇELİKCAN'ın a.g.ropörtajı
6):Bülent FORTA ile Ropörtaj, Yeni AKTÜEL Dergisi, 2008
7): FORTA ile Ropörtaj, adı geçen dergi
8): FORTA ile Ropörtaj, adı geçen dergi

Hiç yorum yok: