Powered By Blogger

22 Kasım 2008 Cumartesi

3.Yazı Dizisi: "ERGENEKON TARTIŞMALARI" ve "SOLCULAR"-4

Memleket/İsmet GÜLTEKİN
İsmet_gultekin@mynet.com.tr;metgultekin@hotmail.com
Yazı Dizisi:
“Ergenekon Tartışmaları” ve “Solcular”-4
(Solcuları Anlama Cehdi)

“ULUSALCI”LARIN BAKIŞI:

12 Eylül 1980’den sonra Türkiyemizde “ideolojiler/fikriyatlar haritası” değiştirildi. “Zoraki” ve “sun’i/yapay” “ideolojiler haritası değişimi” ile ortaya çıkan bir “akım” da “Ulusalcılık…”Bir yazımızda “türedi milliyetçilik” olarak da tanımlamıştık. “Gayr-i millî zihniyet”in “cari/muteber/geçerli” olduğu hassaten son yedi yıldır; “Ulusalcılık” ile “Türk Milliyetçiliği” farklılığı vurgulanırken; “finansı yerli” olan, “ecnebî fonlardan beslenmeyen”, “sahici Ulusalcılar”ın, “Türk Milliyetçiliği”ni değil; “gayr-i millî zihniyet” mensuplarını “tehdit” edebileceğini de vurgulandı.(1)
“Ulusalcılık”, “millî kültürümüz” ve “millî tarihimiz”den kopuk, anti-demokratik yöntemlerle iktidar olmayı isteyen “eski solcular” olarak da tanımlanıyor.(2)
“Ulusalcılığı (Türk) Milliyetçiliğinin en büyük düşmanı…Türkiye’de (Türk) Milliyetçiliğini tasfiye operasyonudur…Gizli servislerden aldığı talimatlar doğrultusunda hareket edenleri var…(3)” “teşhis” ve “tesbit”ini yapan “milliyetçi camia”nın mensupları da mevcut.
“Ulusalcılığı”, “Anglo-soksan kültürü temeline dayanan yani Hun-Göktürk-Selçuklu-Osmanlı çizgisini “dışlayan”; “asker/sivil bürokratik elitin ideolojisi” olarak da tanımlanıyor. “Devletçi ideoloji” ve “Türk Tarihi”nin gelişim evrelerinden “beslenmeyen” bir “akım…”(4)
“Eski solcular”dan oluşan; içlerinde “emekli subayların/paşaların” olduğu, İttihat ve Terakki Zihniyet ve geleneğini çağrıştırırcasına, “öldürme yeminleri” de eden “Ulusalcıları” besleyenler için Türkçü Yılmaz ÖZTUNA’ya göre;”Derin Devlet…” Tarihçi ÖZTUNA;”Derin Devlet, aşırı milliyetçiliği besler. Komünisti besler, hırsızı besler…Derin Devlet, askerden ibaret değil…Askerin muvakkati olmadan hareket etmeyen kurumlarda var derin devlette…”(5)
“Ulusalcılık” akımını, “Alperenlerin Lideri” ise “materyalistliklerine” ve “gayr-i İslamiliklerine” vurgu yaparak; gösterilen bir “millîlik/Ulusallık” olarak da tanımlıyor. “Sol marjinal Ulusalcılık” ile “meşruiyet”, “hukukîlik” ve “şiddete/teröre hayır”ın, âdeta “aşıldığını”, “devre dışı” bırakıldığını da belirtiyor. (6)”Millîliği/Ulusallığı” olması hasebiyle de olsa gerek; “Ulusalcılığın (Türk) Milliyetçiliğini tehdit etmediği görüşünde.(7)
“Ulusalcılık” sağ ve sol kökenden olsa da, millî tavırda ısrarcı olan büyük bir gövde.(8) olarak da tanımlanıyor.
“Ulusalcılık “akımını “konjöntürel hamleler” olarak değerlendirenler, “komitacılık”, “resmen çeteçilik” olarak da tarif edenler de var.(9)
‘Erol MANİSALI’ gibi aydınlar nazarında ise “Ulusalcılık; “Gerçek Ulusalcılık”; “avamca” ifade edecek olursak, “kendi yağımızla kavrulmak” ve “sömürgeci güçlere ram olmamanın adıdır.(10)
“Dr. Doğu PERİNÇEK” önderliğindeki “İşçi Partisi”, “İşçi Partililer” ise “Ulusalcılığı” ise “Sözde Amerika karşıtları, Rusçular, Avrasyacılar” olarak tanımlıyorlar. (11)
“Ulusalcılık akımı” hakkındaki bu “ön bilgiler”den sonra ; “Ergenekon Tartışmaları”na “Ulusalcıların Bakışı”na gelince…
“Ergenekon Operasyonları”nda “içeriye” alınanların ekseriyeti, bu “akım”dan olanlar. “Ulusalcı taban” ise sırf “siyasî irade”ye, “AKP’ye karşı olayım “derken; “Ordu’nun siyasete karışmasını”, “siyasî irade”ye/AKP’ye müdahale etmesi gerektiği” görüşündeler. Dolayısıyla “Ergenekon Süreci”ni desteklemiyorlar. (12)
Dip Notlar:
1): Yeniçağ Gazetesi, 22.Nisan.2007
2)Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri GÜRGÜR, “Ulusalcılar Millî Kültür ve Tarihten Kopuk”, Zaman Gazetesi, 28.Ocak. 2007
3): Servet KABAKLI, “Ulusalcılık (Türk) Milliyetçiliğini Tasfiye Operasyonudur”, Zaman Gazetesi, 25. Mart.2007
4): Doç.Dr. Vedat BİLGİN, “Ulusalcılık, (Türk) Milliyetçiliğe Tehdittir”, 2.Bölüm, Zaman Gazetesi, 06. Şubat.2007
5): Nuriye AKMAN’ın ropörtajı, Yılmaz ÖZTUNA” Ulusalcıları Derin Devlet Besliyor”, Zaman Gazetesi, 28.Şubat.2007
6): Mümtaz’er TÜRKÖNE’nin Ropörtajı, Zaman Gazetesi,27.Ocak.2008
7): Muhsin YAZICIOĞLU, “Ulusalcılık, (Türk) Milliyetçiliği Tehdit Etmiyor”, YeniÇağ Gazetesi, 22. Nisan.2007
8): Hasan ÜNAL, “Milliyetçilik/Ulusalcılık Ayrımı”, YeniÇağ Gazetesi, 01.Nisan.2007
9): Ekrem DUMANLI, “Komitacılık, Milliyetçilik, Ulusalcılık”, Zaman Gazetesi, 13.Şubat.2007
10): Erol MANİSALI, Cumhuriyet Gazetesi’ndeki Makaleleri, 29.Ocak.2007;01.Şubat.2007;05.Şubat.2007
11): Zaman Gazetesi, Pazar/Aktüel, 21.Ocak.2007

Hiç yorum yok: