Powered By Blogger

22 Kasım 2008 Cumartesi

3.Yazı Dizisi:"ERGENEKON TARTIŞMALARI" ve "SOLCULAR"-9

Memleket/İsmet GÜLTEKİN
İsmet_gultekin@mynet.com/metgultekin@hotmail.com


“ERGENEKON TATIŞMALARI” ve “SOLCULAR”-9
(Solcuları Anlama Cehdi)

“TÜRKİYE SOLU/SOSYALİST SOL’UN “BAKIŞI
“Ergenekon Soruşturması”nın “sosyalistlerin kimyasını bozduğunu” ileri süren ÇALIŞLAR;”Çünkü bazı solcular bu soruşturmanın ve davanın sanıkları hâline geldiler.Bazı solcular ise “Onlar solcu sayılmazlar” dese de bu soruşturmadan pek hoşlanmadıklarını ifâde ettiler”(1), diyor.
Yine ÇALIŞLAR, “Sosyalistlerin bir kesimi Ergenekon soruşturmasının devlet içindeki çeteleşmeyi çökertmek, darbelerin önünü kesmek, askerin siyasetten çekilmesini etkilemek ve daha da önemlisi demokratikleşme açısından önemli görürken;karşı grup Sosyalistler, buna(Ergenekon Soruşturmasına İ.G.) “faso fiso” demeyi tercih ediyorlar…”(2)
ÇALIŞLAR, “Ergenekon Tartışmaları”nda, “Türkiye Solu’nun/Sosyalist Sol’un 2’ye bölündüğünü ileri sürerek, yukarıdaki ifâdeleri, bir de şöyle izah ediyor:”Sosyalistlerin bir kesimi ‘Demokrasi esastır, özgürlük esastır. Bu nedenle darbelere, suikastlere ve kargaşalık çıkarmak isteyenlere karşı parlamenter rejimin istikrarı önemlidir. AB üyeliği süreci bu açıdan olumlu değerlendirilmelidir. Darbecilerle AKP’nin aynı kefeye konulmasını doğru bulmuyorlar.
Bir başka grup Sosyalistler ise “Dinci yükseliş tehlikesini görmeliyiz. Fettuhlahçılar her yeri ele geçirdiler. Asıl tehlike dinciliktir…Ulusalcıların MHP ile ilişkilerine de karşı çıkıyorlar…”(3)
“Türk Sosyalistlerinin krizi”nin tahlilini de yapan ÇALIŞLAR, 12 Eylül 1980 sonrası ‘Türk Sosyalistleri’nin birçok ‘bölünmeler’ yaşadığını ancak ‘Yeni bir Sosyalist anlayış yeşeriyor, zayıf zayıf da olsa’diyerek;”Darbelere karşı çıkan, demokrasiyi en büyük öncelik olarak savunmaya kararlı ve halka güvenen yeni Sosyalist’lerden de dem vuruyor.”(4)
AK Parti’yi ‘gerici’; “AK Parti mi? Öcü o…” veya ‘Ergenekon mu? Çıkmaz sokak….”, “Ergenekon Davası türü gelişmeleri de ‘sonuçsuz kalmaya mahkûm girişimler olarak yaftalayan’ ‘Sosyalist Sol namına üzüldüm’ diyen KORU; “Has, hakiki ve sahih sol ideoloji adına, solun ismini lekelemeye kalkanlara karşı tavırda bir ortak cephe oluşabilirdi. Solcu olmayanların da dikkatini ve ilgisini çekebilecek bir cephe.”(5) kanaatinde. KORU, halbuki solcuların “Ergenekon yapısı ile ‘Türk Gladiosuna eklemlendiklerini, maalesef ‘Ergenekon/Gladio bulaşıklığının dışında’kalanların ‘Sosyalist Sol’ yerine ‘Liberal Sol’ veya ‘Solcu Liberaller’ olduğunu da vurguluyor.(6)
Hülâsa, birçok sayıda ‘franksiyonlara’, ‘gruplara’ ayrılmış, ‘bölünmüş’ ‘solcular’dan olan ‘Sosyalistler”i de, kendi içlerinde “Ergenekon Süreci”ne bakışta ‘farklılıklar’ arzettiklerini söyleyebiliriz.
Dip Notlar:
1): Oral ÇALIŞLAR, “Bizim Sol’un Hâlleri’, Radikal Gazetesi, 15. Ağustos. 2008
2): ÇALIŞLAR, adı geçen yazı
3): ÇALIŞLAR, adı geçen yazı
4): Oral ÇALIŞLAR, “Türk Sosyalistlerinin Krizi”, Radikal Gazetesi, 04.Ağustos.2008
5) Fehmi KORU, “Sosyalist Sol Namına Üzüldüm”, Yeni Şafak Gazetesi, 22.Ağustos.2008
6): KORU, adı geçen yazı

Hiç yorum yok: