Powered By Blogger

12 Şubat 2008 Salı

"VE ÜLKENİN ÇOCUKLARI EVLERİNE DÖNEMEDİLER"

“VE ÜLKENİN ÇOCUKLARI EVLERİNE DÖNEMEDİLER”

“Keşke Olmasaydı” başlıklı 12.Şubat.2008 tarihli yazımı, şu cümlelerle bitirmiştim:
“Keşke Olmasaydı”, “işkence tezgahları”ndan “geçirilen” “idealist nesiller”in, “gaye sahibi ülkücü nesiller”in, “ülke meslelerine kafa yoran nesillerin” serencamı..
Bir şairin mısralarında dediği üzre;”Sistemi sorgulayanların ve cevabını da zindanlarda alan nesiller”in çilesi…
Ben, şahsen nice “12 Sanık”lara ve nice “12 Tanık”lara “saygı” duymakta ve “muhabbet” beslemekteyim.Ya sizler???”
Bugün de, “12 Sanık 12 Tanık”ları Cenab-ı Hakk’ın nasibi olsa gerek hatırlatan; “Ankara 78’liler Derneği”nin hazırladığı “12 Eylül 1980 Askerî Darbesi” sonrası “Urganlarda Sallandırılan” “17 Devrimci Gencin Son Sözleri” ‘görsel sunum”u; yine “öteki cenahı” ‘anlama gayreti” açısından da izlediğim “ilk görsel sunum” oldu, diyebilirim.
Duygulanmamak, hislenmemek mümkün değil..
Bütün “internet tutulmaları”na ve “internet vartaları”na rağmen; böyle bir “görsel sunum”u, hem de 2-3 kez izlemiş olmak ve notlar almak, “12 Eylül Şartları”nı da algılamak açısından önemli oluyor elbette.
“Sosyalist Enternasyonel Marşı” ile başlaması; “12 Eylül”den 28 yıl geçmesine rağmen ve “2008”in neredeyse “ilk 50 günü”nü hararetli bir şekilde kapsayan “Başörtüsü Tartışmaları”nda da, bir kez daha “ortaya çıktığı” üzre, maalesef “Türkiye Sol’u”, otuz yılı bulacak olan bunca zaman sonrası bile hâlâ “Millî Sol”, “İslamî /Müslüman Sol” ve “din-içi /İslamî sahalar/konular” açısından da “özgürlükçü sol” olamayışı;”Demek ki “Türkiye Sol’u hâlâ ‘Soğuk Savaş Mentalitesi”ne sahip ve kusura bakmasınlar amma hâlâ “Özel Harp Mentalitesi”nde olduklarını düşündürdü..
Otuz yıla yakın bir zaman içinde “12 Eylül Şartları”nı, “neden”, nasıl”, “ “niye” ile sorgulayıp, bu “neden”lerin, bu “nasıl”ların ve bu “niye”lerin cevaplarını “işkencehanelere düşmeden” öğrenmeleri gerekirdi, diye düşündüm.
Ancak şu hususu da belirtmeliyim ki, “Sosyalist Enternasyonel Marşı”nı bir “12 Eylül Filmi”nde izlediğim, “Sosyalist bakış açısı” ile de olsa, Türkiyemizdeki “askerî/ militarist zihniyeti hicvedici” bir şekilde kullanılmış olması, burada yazmayayım ve söylemeyeyim amma çok “hoşuma” da gitmişti…
“Biz bu davaya baş koyduk…”
“İdamlar bize vız gelir…”
“Cellatlardan ve onların devletinden hesap soracağız…”
“Devrimci mücadelemize başarılar…”
“Adım hüzünle birlikte anılmasın…”
“Güçlü olun…Başı dik olun…”
Demek istiyor ki, “yamulmayın” ve “Dik Durma Derslerine” devam edin demeye getiren “urganlara çekilmiş” “17 Devrimci Gencin Son Sözleri” bunlar…
“Yedi bin idam talebi”nin olduğu “12 Eylül”de, “darağaçlarında idam edilen 17 Devrimci Gencin Son Sözleri”nin “sunum”unu izlerken; gayr-i ihtiyari ve tabii “spontane” bir şekilde şunları dedim:”Şerefsiz darbeciler! Tığ gibi gençlerimiz asılırken bile ‘adaletli” olamamışsınız be! Hani, “bir sizden, bir bizden” di? “Urganlara çekilen” “17 Devrimci Gence” karşılık “9 Ülkücü Genç…” “Kökten yalancı ve ‘adaletsiz’(!) şerefsiz darbeciler!!!”
www.iyibilgi.com/video’lardaki “görsel sunum”u izleyen “Müslüman “imzalı bir ‘yorum’da, “Sizler vuruşturuldunuz, vuruşturuldular” cümlesi; “12 Eylül Şartları”nda “Urganlara Çekilmeler”de, “Sehpalarda Sallandırılmalar”da ve “öldürülmeler”de neredeyse “sıfır çeken” ‘Ama Hangi Müslüman?’lıkları da hatırlattı…
4.Ocak.2008 tarihli Türkiyemizin “Şu günleri” ise bir başka “yorum”da şöyle tasvir edilmiş:”Umudun kırıldığı, hayatın köhne düzen tarafından yaşanılmaz kılındığı, talanın, vurgunun arttığı, varoluşun sömürüldüğü” bir “Türkiye Gerçeği…”
Ve bir başka “yorum” da ise “17 Devrimci Gencin” dava arkadaşlarının ise günümüzde “holdingçi, Atatürk düşmanlığından başlarına laik kesilmeye uzanan bir çizgiye” geldikleri belirten cümleler.
“Ankara 78’liler Derneği”nin hazırladığı “17 Devrimci Gencin Son Sözleri” ‘sunum”unu iki-üç kez seyrettikten sonra, yine gayr-i ihtiyari olarak ve spontane şekilde ruhlarına “fatiha” okudum.
Allah(c.c.) rahmet eylesin…
“Sunum”da seslendirildiği üzre;”Ve Ülkenin Çocukları Evlerine Dönemediler…”
“Keşke Olmasaydı…”
13.02.2008
İsmet GÜLTEKİN
İsmet_gultekin@mynet.com/metgultekin@hotmail.com

Hiç yorum yok: